субота, 3. децембар 2011.

Domaći šveps

           Kalendarski, zima samo što nam nije zakucala na vrata, a što se tiče hladnog vremena, e, to već poodavno osećamo. Zato se trebamo naoružati dobrim odbrambenim sistemom, a to možemo učiniti, svakodnevnim unosom vitamina C. Moramo priznati da su nam prodavnice dobro snabdevene južnim voćem po dosta povoljnim cenama, pa stoga, vam preporučujem da napravite sebi i svojim ukućanima domaći šveps, koji, pripremljen na ovaj način, nema puno razlike po ukusu u odnosu na kupovni, a što se tiče kvaliteta, ovaj domaći je prirodan, zdrav, a što je najvažnije, bez ikakvih konzervanasa i štetnih veštačkih dodataka.
Potrebno je:
2 grejpfruta
6 pomorandži
2 limuna
1,5 kg šećera (a možete i više ukoliko želite slađi)
Priprema:
             Voće najpre dobro operite a zatim stavite u vrelu vodu u kojoj ste dodali malo sode bikarbone i ostavite tako desetak minuta, kako bi se eliminisala sva nečistoća sa kore a zatim ga ponovo operite.
           Potom voće zajedno sa korom sameljite, stavite u dubok lonac, nalijte sa 12 litara hladne vode, dodajte šećer i ostavite da tako stoji oko 24 časa, uz povremeno mešanje, kako bi se šećer rastopio. Nakon tog vremena procedite kroz gazu, sipajte u dobro oprane flaše i zatvorite ih original zatvaračem. Ostavite flaše da stoje na hladnom.
            Ukoliko želite, šveps možete razblažiti i kiselom (gaziranom) vodom, samo u tom slučaju umesto 1,5 kg. šećera, dodajte više, što zavisi od vašeg ukusa. Pijte ga što više, jer vitamina C nikad nije previše!!!

7 коментара:

  1. Zoro super ti je ideja ovo nam je svima potrebno za jačanje imuniteta. Pila sam sličan sok kod drugarice i stvarno je super.!

    ОдговориИзбриши
  2. ovo je prava stvar puna vitamina koji su nam potrebni, odlično

    ОдговориИзбриши
  3. Ko ne voli grejp sveže cedjen, onda mu je ovo odlična zamena! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Već sam ti htjela reči da je šveps super,pa zaboravih napisati komentar.

    ОдговориИзбриши
  5. Zorice,smiju li ovo piti dijabetičari tipa II ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Savka, zaista ne znam, pošto ima šećera ali mislim da može umereno ili da se stavi manje šećera prilikom pripreme. Inače grejfurt se preporučuje dijabetičarima...

      Избриши