уторак, 7. фебруар 2017.

Čokoladna torta sa orasima

           Ova torta u sebi nema putera, margarina ni ulja a nastala je modifikacijom nekih recepata tj. moja je improvizacija... krajnji rezultat je fantastičan ukus spoja čokolade i oraha a posebno ukus kapućina koji joj daje posebnu notu.

POTREBNO JE:
Za koru:
1 jaje
150 gr šećera
130 ml mleka
8o ml ulja
140 gr brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice pr. za pecivo
7 kašike ml. oraha
Za krem:
3 jaja
200 gr šećera
250 gr. oraha
50 gr čokolade za kuvanje
I još:
100 gr šlaga u prahu
1 kesica kapućina instant
PRIPREMA:
               Penasto umutite jaje sa šećerom, dodajte mleko i ulje, zatim lagano umešajte brašno pomešano sa kakaom i pecivom i na kraju mlevene orahe. Sve dobro izmešajte i sipajte u okruglu posudu za pečenje koju ste predhodno prekrili pek papirom. Pecite koru na 180-200 st. (zavisno od vaše rerne) oko 20 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne, prohladite i stavite na tanjir za tortu.
               Za krem polovinu oraha sitno iseckajte a polovinu sameljite na mašini za orahe.
Mutite jaja sa šećerom oko 3 minuta u posudi, koju ćete potom staviti u veću posudu sa vrelom vodom. Kuvajte krem na pari neprestano mešajući, pa kada počne da se zgušnjava dodajte čokoladu. Čim se čokolada otopi, dodajte seckane i mlevene orahe, sve dobro izmešajte pa sklonite krem sa vatre i ostavite da se ohladi.
               Na okruglu tacnu za tortu stavite koru i na nju nanesite krem.
               Pripremite kapućino po uputstvu na kesici, dobro ga ohladite pa ga umutite sa šlagom.
               Preko krema stavite šlag, ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi pa je poslužite.
             











2 коментара: